15. jan, 2022

Arithmétique hollandaise, Alexander De Croo kent het ook.

Als we terugdenken aan koning Willem I van Oranje-Nassau, de Hollander die na het verdwijnen van Napoleon van het Europese politieke toneel België en Luxemburg annexeerde, dan onthouden we zijn eigenaardige manier van rekenen.

België moest in 1815 de Nederlandse grondwet goedkeuren, België, in feite de 1604 Belgische notabele stemgerechtigden stemden met 527 voor en 796 tegen. 281 stemgerechtigden brachten geen stem uit. De Grondwet haalde dus geen meerderheid.

Maar wat deed Willem I? Het gaat als Hollandse rekenkunde, arithmétique hollandaise, de geschiedenis in, want Willem I was ‘not amused’. Hij rekende uit dat 126 neen-stemmers uitdrukkelijk gebaseerd waren op religieuze redenen en anderzijds vond hij dat de 281 thuisblijvers als voorstemmers dienden gerekend te worden en de uitslag werd 808 voor en 666 tegen. Alles in kannen en kruiken.

De heer Alexander De Croo, bij leven en welzijn premier van dit land dankzij corona, lijkt me in hetzelfde bedje ziek. Hij rekent zich ook rijk en de btw lijkt zijn blauwe god. Terwijl voor alle levensnoodzakelijke producten en diensten een btw-tarief van 6 procent geldt, zelfs in de horeca is dat zelfs nu geldig al lijkt die me niet levensnoodzakelijk tenzij voor zichzelf. Maar energie en dat is verwarming, verlichting, koken, wassen, eten bewaren, werken, verplaatsing, behoort daar niet bij. Dat is een eerste denkfout. Maar zijn tweede fout is een flagrante leugen. Terwijl het hele land, op wat donkerblauwe schepsels na, vraagt om de btw op energie, als was het maar tijdelijk, te verlagen van 21% naar 6%, dan heeft deze wijze man vlug uitgerekend dat dit ons land zoveel gaat kosten dat de firma België binnenkort in de lijst van de faillissementen voor zal komen. Dat kan België financieel niet aan. Wie het orakel van Brakel dit ingefluisterd heeft mag Joost weten. De waarheid is dat de btw-verlaging het land viermaal meer zal opbrengen dan voor de galactische stijging van de prijzen voor elektriciteit, olieproducten en gas.

Neem nu de elektriciteit in Vlaanderen. Als ik 100 euro betaal, dan is daarvan 43% elektriciteit en 18% netgebruik dus 61 % kostprijs PLUS 17% btw en 22% heffingen, dus 39% voor de staat. Omgerekend: van een factuur van 100 euro gaat 39 euro naar de overheid en 61 euro naar producenten en verdelers.

De energieprijzen swingen de pan (of de draad en de buis) uit en komen al aan maal vier: wat je vroeger voor 100 euro kreeg, kost nu 400 euro, dus 156 euro voor de staat en 244 voor leveranciers. Met andere woorden: de inkomsten voor de overheid verviervoudigen, en dit al geruime tijd. Wanneer de overheid de BTW zou laten dalen tot 6 % en de andere heffingen tot 7 %, samen dus 13% op die 400 euro, dan komen de inkomsten van de overheid op 52 euro. Met andere woorden, een belastingverlaging met 16% levert de overheid een winst op van 13 euro op. En als De Croo dat niet wil snappen, dan is hij ziende blind. Elk kWh elektriciteit brengt de staat via een vermindering van de lasten meer op! Of is men van plan om met onze centen de cadeaupolitiek van deze dit coronasamenraapsel, wat deze regering uiteindelijk slechts is, voor allerlei politiek verwante doelgroepen verder te zetten? En de gewone man binnenkort letterlijk in de kou te zetten? Met mijn felicitaties aan alle partijen die deze non-politiek steunen: ofwel verlaat u dit rattennest, ofwel werk je voor het volk!