12. nov, 2021

Het profvoetbal eindelijk in zak en as.

De arrogantie waarmee de bazen van de professionele voetbalclubs ons om de oren sloegen lijkt omgeslagen te zijn in een mateloze paniek. Op de grenzeloze weddes van hun overbetaalde werknemers gaan ze binnenkort, net als elke Belg, sociale lasten moeten betalen.  

Het faillissement dreigt, het profvoetbal gaat dood, dit kunnen de profclubs niet aan! Schande over al die ellendige politici die durven raken aan de rijken, in plaats van de kleine man te laten opdraaien!

Mocht een voetballer een gewone werknemer of gepensioneerde zijn, zou hij ongeveer 38 procent van zijn brutoloon naar de sociale zekerheid zien stromen. Voor voetballers, en andere topsporters zoals wielrenners, geldt dit niet. Hun RSZ-bijdrage wordt op een fictief maandloon van 2.400 euro berekend, dus 900 euro, ook al bedraagt hun maandwedde 24.000 euro.

De ramp zou compleet zijn voor Anderlecht dat 5 miljoen per jaar moet ophoesten, Club Brugge 4 miljoen, Standard, Genk en Genk elk 3 miljoen. En dat kan hun portefeuille niet verdragen!

Een kleine vergelijking van de laatste jaren: Belgische clubs verkochten spelers. Doku (van Anderlecht naar Rennes, 26 miljoen), Tielemans (van Anderlecht naar Monaco, 26,2 miljoen), Fellaini (van Standard naar Everton, 22 miljoen), Vanheusden (van Standard naar Milaan, 16 miljoen), Wesley (van Club naar Aston Villa, 25 miljoen), Trossard (van Genk naar Brighton, 20 miljoen) zijn maar enkele recente voorbeelden van de miljoenen die de G6 vingen voor hun goudhaantjes. En dan komen klagen over peanuts die ze aan de sociale zekerheid moeten betalen…Het is godgeklaagd.

Wie in België iets verkoopt moet van zijn verkoopsom 21% BTW afdragen aan de staat, of hij goesting heeft of niet. Heb je daar geen zin in, dan tel je die 21% eerst bij het verkoopprijs en dan betaalt de klant die, zoals steeds gebeurt. Waarom worden die arrogante voetbalbazen ook niet behandeld zoals elke handelaar. Hoeveel BTW betaalt een manager, of noem het een slavenhandelaar maar met dat verschil dat zijn producten geen slaven zijn maar dik betaalde hobbyisten, voor de commissie die hij op zak steekt? Om het in voetbaltermen te zeggen: GEEN BAL! En dan komt een Roland Duchâtelet, tussen haakjes de rijkste Limburger, vertellen dat de sociale zekerheid de dood is van het profvoetbal in ons land. Hoe asociaal kan je zijn, zeker als je weet dat diezelfde voetballers en coureurs meegenieten van alles wat de sociale zekerheid te bieden heeft, van gezondheidszorg tot kindergeld, zonder ervoor te betalen. Is dat niet om boos van te worden?

Heren politici: topsporters en topverdieners betalen RSZ zoals elke Belg. En iedereen betaalt BTW zoals een doorsnee cafébaas of verkoper van zaklampen. Dat zou pas een stap in de goede en vooral eerlijke richting zijn. Maar die moed ontbreekt ook bij jullie en waarom? Jullie hebben geen BALLEN aan je lijf. Daarmee zijn die voetballerkes aan het sjotten!