31. okt, 2021

Wel een prik om op safari in Kenya te gaan?

Neen, beste lezers, het gaat niet goed met corona. En al doen we er lachend over door de nieuwsmakers af te schilderen als boemannen en doemdenkers, als paniekzaaiers en onheilsprofeten, het virus is er nog steeds en breidt zich uit.

Volgens de cijfers van de Vrije Universiteit van Brussel (de VUB), die gegevens verzamelt van alle gemeenten in België, zitten we in Sint-Truiden al enkele dagen boven de 20 positieve testen. We hebben alle cijfers in ons archief en, buiten enkele zware uitbraken (asielcentrum, scholen en dergelijke) waren de hoogste cijfers het voorbije jaar op 4 februari met +26 en 29 maart +29.  En dan komt 31 oktober! Wie dacht dat we van het virus verlost waren moeten we diep ontgoochelen: het waart nog zeer actief rond in onze contreien, dermate zelfs dat we de cijfers van het toppunt van de derde golf evenaren.

Dat de hospitalisaties en de mortaliteit nog binnen beheersbare cijfers blijven is enkel en alleen te danken aan de massale vaccinatie in onze stad waar 85% van alle inwoners, van baby tot 100 jaar, volledig gevaccineerd is en zelfs 95% van de volwassen bevolking (+18). Wat weinig mensen zich nog herinneren -wat gaat anderhalf jaar toch vlug en erger nog, wat vergeten we vlug- is dat bij de start van de pandemie de politieke overheden van onze stad geconfronteerd werden met een acuut gebrek aan, lelijk uitgedrukt, stockageruimte voor onze overledenen: elk funerarium, elk ziekenhuis lag stampvol en koelwagens moesten zorgen voor een oplossing. Neen, we hebben ze niet gezien, maar ze waren er, discreet, onopvallend en efficiënt.

Dat een regering dan maatregelen neemt lijkt ons niet meer dan normaal. De horeca komt zeuren, de fitnesscentra klagen, en de mensen zijn malcontent omdat de maskerplicht er weer komt. En de hevige anti-elke-maatregel-fanaten ergeren zich aan het Corona Safe Ticket. Het kan zijn dat de regering niet uitmunt in pasklare oplossingen, geen blijk geeft van consistente maatregelen, van de hak op de tak springt. Maar in ons land is blijkbaar iedereen regering geworden, iedereen expert, iedereen viroloog zoals je aan de reacties zal kunnen lezen. Elke beroepsgroep heeft al een lijstje klaar voor de regering van wat ze zeker niet mogen doen en als de beslissing valt, vindt iedereen wel ergens iets onlogisch aan de maatregelen. Precies alsof we de 25.996 coronadoden al vergeten zijn, precies alsof we niet weten in welke triestige onmenselijke omstandigheden die 25.996 families hebben moeten afscheid nemen, zonder hun doden nog te zien, mensen die vaak alleen, zonder familie, zijn moeten sterven. Dat we dit niet meer moeten meemaken is te danken aan die 34.366 Truienaren die zich lieten vaccineren, niet aan die 6.191 die het totaal overbodig vinden om zichzelf en de anderen te beschermen.