24. jun, 2021

Tekst

“Waarom timing geen toeval lijkt in Sint-Truiden?”

Dat is de hamvraag waarmee mevrouw Cassagrande haar bijdrage opent in het Belang van Limburg, overgenomen door het Nieuwsblad. Een suggestieve vraag, niet minder of niet meer.

Een vraag in de titel, dan verwacht je een antwoord in de tekst. Maar niets daarvan. De ene protagonist wordt als heilige gepresenteerd, de anderen als de baarlijke duivels. Men haalt er zelfs een bewoner van het rusthuis Villa Rosa bij zonder hem zelf te bellen. En na de heisa en schandaaljournalistiek van de voorbije maanden over de vaccinering van Veerle Heeren vindt L.C. het niet normaal dat de burgemeester haar niet te woord wil staan, nadat ze via Jef Croughs de vraag aan haar stelde. De echte maffia zit nog in Italië, de persmaffia blijkbaar in Limburg.

Dezelfde krant was trouwens koploper is het kamerbreed uitsmeren van wat een inschattingsfout was van de burgemeester, maar repte met anderhalf woord over die andere liberale schepen die al in februari gevaccineerd werd. Kortom, een krant die blijft volharden in den boze, onvolledige riooljournalistiek blijft produceren (nog een geluk dat er een militair in de bossen rond Dilsen zelfmoord pleegde), die zelfs de oppositie aan het woord laat over een interne zaak van de Truiense CD&V, wie zit daarop te wachten? En dan spreken we nog niet over een Buurtkrant, normaal gezien met nieuws uit de buurt/gemeente, die plots heel Zuid-Limburg covert en bij uitbreiding Midden-Limburg. Zonder te spreken van een sportredactie gevuld met KRC Genk supporters. Mijn krant, dus ook de kranten waarvoor ik vele jaren werkte, is al een hele tijd die krant niet meer: volks, soms ludiek, lokaal, neutraal en vooral voor de gewone man, die de doorsnee Limburger toch is.

Van correcte journalistiek mag je verwachten dat alle partijen aan bod komen, dat vragen in de titel beantwoord worden en dat naar redenen en oorzaken gezocht wordt. En dat het bewijs daarvan gepubliceerd wordt. Niets van dat alles in de bijdrage van mevrouw Casagrande behalve wat gefulmineer van een (misschien terecht) boze CD&V’er en een oppositie die weer eieren haalt uit het nest van anderen. Stel je voor: twee socialisten aan het woord over een probleem van de christendemocraten. Een krant op het niveau van de dorpspolitiek, en een dorpspolitiek die krant waardig, dat krijgen we in Limburg op ons brood.

Voor mij is één zaak duidelijk, mijn abonnement op beide kranten zal stoppen op 31 december, tot dan heb ik betaald, en daarna: foert ermee. Sensatie? Leuk, maar dan goeie sensatie. Dit lijkt meer op likwidatiejournalistiek, en daaraan spendeer ik mijn pensioen niet meer. Het internet biedt me zoveel meer kansen tot informatie, kanalen die ikzelf selecteer.