26. mei, 2021

Het koekoeksei van Mechelen

Een koekoek is een parasitaire vogel, nog zelden te horen, ook op het platteland. Maar het is ook de naam die mensen geven aan een dom, achterlijk mens. En dan hebben we nog de Mechelse koekoek, een van de betere vleeskippenrassen.

Het lijkt erop dat een vogel uit Mechelen een koekoeksei gedropt heeft in Sint-Truiden, en iedereen weet dat het koekoeksjong, dat daaruit komt, eerst de anderen uit het nest kiepert om zelf vet te vreten van de voederende ouders. De vogel waarover ik het heb heet niet koekoek, maar Somers Bartholomeus. Even Wikipedia erbij halen en we lezen Bart Somers volgde Latijn-wiskunde aan het bisschoppelijk Sint-Romboutscollege in Mechelen. Daarna ging hij rechten studeren aan de Katholieke Universiteit Leuven. Somers komt uit een Vlaamsgezinde familie: zijn grootvader was gewestleider van het VNV en zijn vader Joos Somers was een tiental jaren parlementslid voor de Volksunie.”

Het is een koekoeksei, dat deze vogel, in de open natuur eerder bruin-grijs maar in Mechelen blauw (geworden), dropte in Sint-Truiden in de vorm van een tuchtonderzoek tegen burgemeester Heeren voor haar premature prik in maart. Geen onderzoek naar zijn liberaal partijgenoot Pascy Monette die nog voor Heeren langs de prikkende verpleegster sloop toen het personeel van de rusthuizen werd gevaccineerd.

De liberale politieke afrekening wordt door dit “ei” pijnlijk bloot gelegd, de maten en gewichten ook. Een tuchtprocedure tegen een frauderend liberaal en Vlaams parlementslid, geen haar op hun hoofd die eraan denkt. Een onderzoek tegen de Brugse burgemeester en politiecommissaris wegens het bewust en met voorbedachten rade negeren van ’s lands wetten, no way. Een vermaning voor een De Decker in Middelkerke, ‘da ziede van hier’. De koekoek legde zijn ei in Sint-Truiden om daar Heeren uit het zadel te wippen. En plaats te ruimen voor …?

Maar ook binnen de eigen partij van Heeren blijft het (naar de buitenwereld toe) akelig stil. Zeker als het geluid uit West-Vlaanderen moet komen waar de zoon (die een bleek afkooksel blijkt van de vader) met zijn geruit jasje zich in een onheilspellende stilte hult in plaats van het voor zijn partijgenoot op te nemen. En ook in de stad van Trudo hoor je geen enkele tseef een zuchtje laten. Azend op een nieuwe post die ze bij de vorige verdeling aan zich zagen voorbijgaan? Zelfs de lokale partijvoorzitter, zonder geruit jasje, geeft geen krimp, zelfs het bestuur gaat niet “achter zijn burgemeester staan”.

Misschien moet men een Facebookpagina opstarten. Truineers vur Veerle? Wat voor een opgejaagde militair kan, moet toch ook voor een getormenteerde burgemeester kunnen. Wie durft? Want de Truiense burgemeester is nu ook opgejaagd, weliswaar geen opgejaagde militair maar … opgejaagd wild.