1. mei, 2021

Waar waren de flikken in Middelkerke? In het Terkamerenbos!

Neen, ik heb het gehad met Middelkerke. ““Een burgemeester met ballen aan zijn lijf. Die man verdient een standbeeld.” Dat zal er morgen in ons aller Belang met blokletters op de EEN staan. Waarschijnlijk een quote van een dolgelukkige meeëter van het geweldloos verzet van de grootste koekoek die de Belgische politiek ooit kende. Van Rossem was in vergelijking met De Decker nog intellectueel. Maar wat de Middelkerkense burgemeester uit zijn populistisch brein toverde tart elke verbeelding: een Belgisch parlementslid veegt de wetten des lands aan zijn ballen die hij duidelijk wel heeft volgens sommigen. Gezond verstand, loyauteit, eerbied voor zijn eed (Ik zweer getrouw aan de grondwet en aan de wetten van het Belgische volk) ook niet. Maar hij deed het: een middelmatige badstad, die daarom Middelkerke heet, vol gezet met een paar honderd aftandse kampeertafels en dito stoelen, omtoveren tot een semi-Ghandi-project met als enig middel: geweldloos verzet tegen die toch zo onzinnige coronamaatregelen met een populistisch idee, dat weliswaar de gemiddelde Middelkerkenaar veel geld gaat kosten. Maar daar spreekt geen mens over.

Waar ook geen mens over spreekt zijn de tientallen “culturele” manifestaties in Wallonië, georganiseerd door fanatieke ‘amateurs culturels’ om maar tegen de schenen van het zo gehate establishment te schoppen. Illegale terrassen zonder maskers, illegale theatervoorstellingen met spelers zonder masker, illegale flashmobs zonder masker… en geen flik te zien! Waar zaten die allemaal? Ik weet het! In het Terkamerenbos, te wachten tot ze net genoeg geprovoceerd werden door beroepsprovocateurs met mondmasker (de anderen zonder) om tot de aanval over te gaan.

Geen waterkanon op de dijk in Middelkerke, geen inval manu militare in Waalse parochiezalen, geen charge in het station van Antwerpen, wel honderden flikken om een feestje te verstoren dat op zichzelf zou uitgedoofd zijn, als die flikken zich in Middelkerke zouden bevonden hebben.

En neen, Annelies Verlinden, weliswaar de schoonste minister van Binnenlandse Zaken die we ooit hadden en die zinnen van tien regels kan uitspreken zonder adem te halen, dat krijg je mij niet uitgelegd: waarom wordt de ene illegaliteit gedoogd en de andere in mekaar geknuppeld. Voor de schoon ogen van De Decker? Om de Middelkerkense horeca een plezier te doen? Om de jongeren nog meer in het harnas te jagen tegen de noodzakelijke maatregelen? Het zou me verwonderen als ik ooit antwoord zou krijgen op mijn vraag. Daarom vrees ik dat het moeilijk worden jou zal zijn, je had namelijk wat meer ballen aan je lijf gehad! Je hebt je laten ringeloren door een Baas Ganzendonck aan de kust in plaats van werk te maken van de coronawet.