30. nov, 2020

Wat politici en virologen NIET zien

Vandaag één van de werken van barmhartigheid gedaan. De stad Sint-Truiden kwam op het idee om in deze Sinterklaasperiode eens te denken aan de 80-jarigen van onze stad en hen te verrassen met een cadeautje, malse speculaas voor mensen die voor 90 procent al een vals gebit hebben. Een keitof initiatief, en daarvoor had de stad vrijwilligers nodig, die ze ook vonden.

In Zepperen waren het Samana en twee wijkcomités die de senioren bezochten, gewapend met zwakken speculaas, een mondmasker en nog meer goede wil.

En, we waren overal zeer welkom. Meer dan zeer welkom, want de eenzaamheid achter de sanseveria’s op de vensterbank is groot, net zo groot als we welkom waren. Niet voor die koek, wel “omdat het al zo lang geleden is dat we, buiten onze verpleegster, nog iemand gezien hebben”. We maakten al afspraken om volgende week nog eens binnen te wippen voor een ‘klapke’ tussen twee mondmaskers in de overtuiging dat deze mensen allemaal in de kou gezet zijn door het zuiver economisch denken van de politiek die weinig plaats heeft voor de mens, de kunst, de relaties, de kleinschalige ontmoetingen.

Trouwens, het probleem bij alleenstaande volwassenen is even groot: geen gezin maar ook, op twee contacten na, geen vrienden en kennissen. En, grote toegeving, zij mogen die twee contacten wel zien op Kerst en Nieuwjaar. Hoever kan je gaan in de idioterie als je de toestanden in Brugge, Brussel, Maastricht en Eindhoven gezien hebt.

Het grootste probleem is standvastigheid van de politici: nergens stond geschreven dat ze op 27 november al zouden samenkomen om versoepelingen uit hun duim te zuigen. Maar de lichte lockdown was nog maar pas ingegaan of de Unizo’s en andere zelfstandigenorganisaties waren de messen al aan het slijpen om terug open te gaan. En als de handel-industrie-commercie vlug genoeg hun lobbyisten inzet, zal het wel loslopen. Ze waren zelfs zo overtuigd van hun gelijk, dat ze al twee dagen op voorhand de voorbereidingen troffen en hun goesting in de gazetten profileerden als zijnde “beslist”. Erger nog, dinsdag gaan de nieuwe maatregelen in, en op maandag zijn de lobbyisten reeds bezig de volgende vraag in de media te smijten: winkelen met twee… Dit kan toch niet meer, of heb ik het helemaal mis?