29. nov, 2020

Ik snap het ook niet meer

Hoe langer het duurt, hoe meer ik ervan overtuigd word dat men de jongeren en de ouderen elke dag wat meer men hun pietje heeft. Jongeren mogen naar geen festival meer, ouderen mogen niet meer samen kaarten.

Maar ik zag dit weekend

-Honderden chassidistische joden achter een gebarricadeerde deur feest vieren zodat de politie zelfs een slijpschijf moest gebruiken om binnen te raken … en vast te stellen dat de vogels waren gaan vliegen. De vierden er voor mijn part wat ze wilden, maar als het Marokkanen of Koerden zouden geweest zijn, het Belgische kot zou te klein geweest zijn en de uiterst rechtse commentaren op Facebook helemaal niet meer te pruimen.

-Duizenden samen op de Grote Markt in Brussel om er zich te vergapen aan wat verlichte gevels, even voorspelbaar als dat Kerstmis op 25 december valt

-Een overbevolkte Brugse binnenstad omdat men er Wintergloed organiseerde, een sprookjesachtig lichtfestival met bijna 20.000 ‘genieters’.

Is er iemand die me kan uitleggen wat het verschil is tussen Wintergloed en Pukkelpop? Het eerste is een lichtfestival, het tweede een muziekfestival. Het eerste mag blijkbaar wel, het tweede niet. Festival is toch festival, en een menigte mensen, of ze zich vergapen aan wat ledverlichting of aan een rockzanger, blijft een menigte mensen.

We gaan het opnieuw meemaken! Aan koopzondagen wordt niet geraakt, de kienavond met mondmaskers en afstand mag in geen geval. Iedereen praat er schande over, virologen en politici komen met een uitgestreken gezicht vertellen dat het niet kan, maar bougeren voor geen meter.

Ik verlies meer en meer mijn geloof in dit land en in zijn leiders. En in mijn landgenoten, vooral diegenen die allemaal doen of er niks aan de hand is, zolang het in hun kraam past.

Ik wil shoppen … Ik wil uitgaan … Ik wil me amuseren … Ik wil gaan skiën … Ik … Ik … Ik … vul zelf maar in.

En IK wil mij inspannen op alle vlakken om dat verdomde virus naar de geschiedenis te schieten. Maar dat is moeilijk in een apenland waar de winkels opengaan, nog voor de klinieken om ‘ook andere patiënten mogen behandelen. Neen, ik begrijp het niet meer.