13. nov, 2020

Tekst

Vandaag werd de overeenkomst tussen de federale overheid en de vakbonden ondertekend: er gaat 1 miljard richting zorgsector, naar personeelsnoden, infrastructurele problemen en loonsverbetering. En we zijn blij, dat de federale regering deze stap (die al in juli beloofd was) heeft gezet. Chapeau, een politicus die woord houdt, het wordt een zeldzaamheid.

Wie dat niet doet, is onze Vlaamse regering. Onze Vlaamse excellenties steken hun kop in het zand en hebben geen oog voor de noden van de Vlaamse zorgverstrekkers. Voor de goede orde, je hebt federale zorg (vooral de ziekenhuizen) en Vlaamse zorg (zowat al de rest).

Maar waar blijft de Vlaamse regering om een stevig sociaal akkoord te maken voor de Vlaamse non-profit? De Vlaamse non-profit, dat zijn voor alle duidelijkheid: gezinszorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg, algemeen welzijnswerk, maatwerkbedrijven, sociale economie, socio-culturele sector, kunstensector, kinderopvang, centra geestelijke gezondheidszorg, Vlaamse diensten gezondheidspromotie en -preventie, ouderenzorg/woonzorgcentra, psychiatrische verzorgingstehuizen (PVT), initiatieven beschut wonen, revalidatievoorzieningen en revalidatieziekenhuizen.) NIKS … NOPPES … NADA… NOUGATBOLLEN … RIEN DE KNOTS

De boodschap van de zorgsector aan de Vlaamse regering is al van in het begin van de onderhandelingen even duidelijk: de werknemers van de Vlaamse non-profit mogen en zullen niet achterblijven! Ze verdienen een gelijke behandeling. Maar er gebeurt niks. Vandaag kwam Crevits met een gezicht van de maagd Maria uitleggen dat er een half miljard naar de steun aan bedrijven, winkels en horeca gaat, want die mensen hebben het moeilijk. En da’s waar. Die hebben het moeilijk, en die verdienen steun. God, wat ging dat vlug, Crevits. Maar in juli iets beloven aan de zorgsector en, in november nog geen knijt gedaan hebben, dat lijkt Trumpiaans, niet van deze wereld. En dan worden ze nog niet beschaamd, de Jambons, Weytsen, Crevitsen, Bekes, Somersen, de Demirs, Diependaeles en Peetersen. Oh ja, en de Dallekes. U levert ons collectief het bewijs van onbekwaamheid.

Laat nu eens zien dat jullie ballen aan het lijf hebben en geef de zorgsector wat die verdient. Geen verder uitstellen of laten aanslepen dus, de Vlaamse regering moet met een even stevig budget komen voor een degelijk nieuw sociaal akkoord. Elke werknemer verdient respect en waardering, en jazeker dat moet zich ook uitdrukken in een stevig budget voor structurele oplossingen! Of gaan we wachten tot de zorg plat ligt? Tot bejaarden in hun bed moeten blijven liggen omdat er geen verpleegster of zorgkundige is? Want als de mensen op straat komen of staken, dan gaat alle aandacht weer naar de permanentie, de verplichte dienstverlening, de opeising van personeel, de continuïteit. En spuwt men zijn gal uit over de stakers, de luierikken, de profiteurs die via staken aan politiek zouden doen. Awel, ze hebben gelijk, de mensen uit de zorg. Want deze ministers verdienen niks meer dan een enorme schop onder hun kont. EEN ENORME SCHOP!