9. aug, 2020

Tekst

Sint-Truiden en Blankenberge: parvenu’s en relschoppers

Wat hebben beide steden gemeen? Behoorlijk veel. Naar verluidt heb je, als je op de dijk in Blankenberge wandelt, meer kans om een Truienaar tegen het lijf te lopen dan een West-Vlaming. Maar daar stopt het niet. Beide steden kwamen gisteren ook erg negatief in het nieuws: in Blankenberge waar een aantal heethoofden, die van regels niks willen weten, amok kwamen maken en in Sint-Truiden was er een parvenu die de stad voor de rechter daagt wegens de maskerplicht.

Dat de enen in Blankenberge bruin, lichtbruin, donkerwit, Franstalig of nog wat anders zijn doet niets af aan hun houding: deze “jongeren” vegen de maskerplicht, de anderhalvemeterregeling, de bubbelplicht, het handenwassen grandioos aan hun voeten. De andere in Sint-Truiden, zo blank als het merendeel van de Truienaren, vlot plat Sint-Truidens sprekende en ooit nog een vermeend groot blauw licht bij de gemeenteraadsverkiezingen en ook behorende tot de groep “jongeren”, weigerde het in onze stad verplichte masker op te zetten, kreeg een PV en komt nu in de pers als de grote TRUMP van Sint-Truiden met zijn strijd tegen boete en maskers. Hij weigert die boete te betalen en daagt het stadsbestuur voor de rechter en eist een dwangsom van 50.000 euro per dag wegens deze zogenaamde ongrondwettelijke maskerplicht in de binnenstad. Deze parvenu, ik heb er veel lelijker woorden voor maar wens mijn mening proper te verwoorden, is al langer tegenstander van de coronaverplichtingen, betwijfelt bevindingen van wetenschappers en dweept met een misbaksel als Trump. En dat steekt hij niet onder stoelen of banken.

De enen hebben resultaat geboekt met hun revolutie op het Blankenbergse strand: het is dicht voor dagjesmensen, net als Knokke-Heist. Geen verkwikkende dag aan zee voor de hardwerkende Belg die zich geen week hotel of een buitenverblijf kan permitteren. Waarvoor onze welgemeente dank, namens al die Belgen.

De andere heeft ook resultaat geboekt: hij kreeg de banbliksems van een ganse stad over zich heen, werd op Facebook bedacht met koosnaampjes waarbij ‘parvenu’ nog een bijbelse term is. Maar hij staat symbool, net als de jongeren van Blankenberge voor een groep jongeren die het schijt heeft aan de maatschappij en aan de regels die de werking van een maatschappij reguleren. Die de politie uitdagen, de politiek op de schop nemen, en de doorsnee gehoorzame Belg bij het grofvuil zetten. In beide gevallen heb ik maar één quotatie: dit zijn de moderne criminelen die de maatschappij verzieken en met hun acties ervoor zorgen dat we binnenkort WEL in een politiestaat leven!