15. jun, 2020

Tekst

Het is makkelijk help te roepen als de boter op is. Dat is de politiek van de Vlaams nationalisten van N-VA. En ze hebben waarschijnlijk nog gelijk ook. Alleen, het tijdstip is verdacht. Heel verdacht.   Het is makkelijk de sinterklaaspolitiek te doen stoppen, en lopen te gaan van de onderhandelingstafel als een boos kind dat zijn goesting niet krijgt, als inderdaad bijna alle steunmaatregelen van de regering … naar industrie en handelaars gingen. Nu de gewone man en het verenigingsleven aan de beurt zouden zijn spreken ze ineens van sinterklaaspolitiek. EN DIE MOET STOPPEN.

Ik heb de maatregelen van de regeringen in ons land even opgelijst.

Voor ondernemingen en zelfstandigen kom ik aan 32 maatregelen, van 4000 euro voor inactiviteit en 160 euro per dag (alleen al goed voor 400 miljoen euro en bijna het drievoudige van wat een werkloze krijgt), tot compensatiepremies, transitiepremies, uitgestelde betalingen, een overbruggingsrecht. En toen hoorden we deze rechtse rakkers niet! Hun achterban werd met zorg bediend. Vaderdag en Moederdag waren geen probleem. Maar nu is het plots Sinterklaas. Dood aan de goedheiligman!

Daar tegenover zijn de acht geweldige maatregelen voor de “particulieren” peanuts en het geld dat er tegenover staat al evenzeer. En dan spreken we nog niet over de gratis treintickets die alweer op de helling staan, en nog minder over de steun aan socio-culturele, culturele en sportverenigingen want daarover wordt met geen woord gerept.

Om de toeristische sector te bedienen worden weer vliegtuigen volgepropt met mensen, gewapend tegen corona met een mondmasker, maar diezelfde groep, even talrijk en met ook een mondmasker op, mogen niet in een cultureel centrum genieten van een woord- of muziekkunstenaar. Alles voor de business.

Waarmee wil men de verenigingen opnieuw activeren, hun werking financieren na alle misgelopen inkomsten, daarover geen woord, geen letter, geen komma.

Misschien moeten we wel gelukkig zijn met de tweede vlucht van de N-VA (weg met de staart tussen hun benen na Marrakesh en nu de vlucht voor treintickets). Deze partij is niet in staat om het land te besturen, trouwens in Vlaanderen maakt ze er ook maar een zootje ongeregeld van (wat mag in Antwerpen mag niet in Vlaanderen: De Wever mag dus boven de wet staan). Men zegt dat de Vlaamse regering niet kan vallen. Ik denk het ook, anders lag ze al in het lang en in het breed op zijn gat op de Leuvensesteenweg of het Martelaarsplein, gestorven aan de eigen pretentie!