8. jun, 2020

Komt er nu wat van?

Komt er nu wat van?

Vandaag betoogden duizenden mensen in ons land tegen racisme. En niet alleen hier, maar ook elders in Europa en Amerika. Zou, met de massa, er toch een beetje beweging komen in een maatschappij waar “vreemd” zijn misschien niet de norm is maar wel de realiteit?

Ik heb mijn twijfels, en geloof me, ik zou niets liever zien dan een maatschappij zonder rassenhaat. Maar…

Vorig jaar maakten de “gele hesjes” heel veel tumult in Frankrijk, en een beetje in België. Maar heeft hun protest iets opgebracht? Neen: de machthebbers lieten ze betijen, hun ding doen, af en toe eens hardhandig optreden, maar voor de rest het protest laten doodbloeden. En dat leek de juiste politiek om resultaat te hebben. Je ziet nog alleen gele hesjes op de fiets.

Het is mijn grote vrees dat we nu opnieuw veel protesten hebben, mensen die het grootste gelijk aan hun zijde hebben, maar weer zal het de politiek van “laat ze doen, ze stoppen wel” het halen. En er verandert niks tenzij een paar punten en komma’s in een wet die niet af te dwingen is. Want zelfs de moord op Maarten Luther King kon in de USA de voorgangers van Trump niet vermurwen. En nu hij zelf aan de knoppen zit duwt hij de demonstranten in het hoekje van de marginalen, het rapaille, de niksnutten, schelmen en rovers. Het moet ook gezegd worden dat er onder Obama op het vlak van gelijke rechten ook niet veel bewogen heeft: ook onder zijn presidentschap vielen tientallen zwarten onder het politiegeweld en hij en Michèle keken toe vanuit hun witte burcht.

We mogen echter ook niet blind zijn voor het terroristische geloof dat vele mensen bang maakt en van heel wat Vlamingen tegelijkertijd potentiele racisten maakt of op zijn minst argwanend ten opzichte van alles wat vreemd lijkt. Met alle eerbied voor de Islam, maar hier kan de Islam zelf ook regulerend optreden en eens verder gaan dan het obligate “veroordelen” van terreur. Verder gaan dan de gebruikelijke woorden om diplomatisch afstand te nemen van moord. En waarom geen fatwa tegen die “ongelovigen” die de regels van de Islam met de voeten treden. Met Salman Rushdie had men minder compassie!

foto RR (Het Nieuwsblad)