28. mei, 2020

Tekst

Wie zijn volgende vakantie wil doorbrengen aan de kust moet daarvoor naar het buitenland, want de kustgemeenten hebben zich gisteren afgescheurd van België en van Vlaanderen en gaan vanaf nu hun eigen weg. Of hoe moeten we de staatsgreep van de kustburgemeesters begrijpen, een staatsgreep in twee stappen zodat men het in Brussel niet door zou hebben.

Stap 1: de tweede verblijven
Als je maar druk genoeg zet op de politiek in Brussel, dan lukt alles. Je dreigt met wat rechtszaken en dwangsommen en dan gaan ze wel overstag in de Belgische hoofdstad. Als je maar kapitaal genoeg hebt. En zo gebeurde. Het wereldschokkend nieuws dat de Belgen weer naar hun appartement of caravan of veredelde tent aan de kust mochten werd zelfs door Vlaams minister-president Jambon afgesnoept van de Belgische premier Wilmès en die was not amused.

Stap 2: de billenkarren
Billenkarren zijn van die fietsen op vier wielen met een autostuur: zet daar vier pubers op, en de veiligheid op de dijk is naar de botten. Maar het is big business, en nu de vaste toeristen er toch zijn, moeten die billenkarrenwinkels ook maar open. “Ho ho”, zegt Brussel, “dat is recreatie en dat mag niet!” “Wat ne zever”, horen we in Knokke en Oostende, “dat is geen recreatie maar bikkenharde sport. Dus loop naar de pomp, wij laten die billenkarren toe.”

Normaal krabben die kustburgemeesters mekaar de ogen uit en plegen ze een moord om vijf toeristen van De Haan naar Bredene te lokken, maar nu zijn ze eensgezind: de wetten van het Belgische volk zijn niet voor de vrijstaat “Kust” geschreven. Dat zijn nochtans dezelfde wetten als die waaraan ze trouw gezworen hebben bij hun eedaflegging bij de gouverneur, de plaatsvervanger van de koning bij dergelijke gelegenheden.

De moraal van het verhaal: verkoop zo lang mogelijk een leugen, en als je lang genoeg liegt, dan wordt het toch waarheid. In de USA loopt er ook zo’n geblondeerde president rond. En het lukt nog ook. Wedden dat volgend weekend de bewoners van de tweede verblijven zich te pletter zitten te sporten op de dijk van Blankenberge tijdens de allernieuwste nationale sport: bikini’s bekijken vanop de dijk … vanop een fiets met vier wielen en een autostuur. En gezien de vrijstaat “Kust” niet meer tot Vlaanderen en bij uitbreiding tot België behoort, mag daar vanaf volgende week … alles!