Nooit excuses

Kan je het geloven: ik heb nog nooit een politicus gehoord of gezien die het woord over zijn lippen kreeg: "Sorry, ik heb me vergist. Mijn oprechte excuses aan de bevolking". En waarschijnlijk zal ik dat ook nooit horen.

Zeker niet van de man die vol van zichzelf is, Decrem. Hij flatert tegen alle adviezen is over de afstand die we mogen fietsen, maar heb jij een excuus gehoord? Ik niet! Deblock, nog voller van zichzelf flatert bij de bestelling van maskers waar heel België om te roepen staat, maar heb jij excuses gehoord? Ik niet! Enkele N-VA politici onthouden zich bij de stemming over de Europese steun tegen de coronacrisis, maart heb jij excuses gehoord? Ik niet!

En zo kan ik nog een tijdje doorgaan als ik in de recente geschiedenis grasduin. De enige waarheid komt dezer dagen van de wetenschappers, de technici. Niet van de ministers en nog minder vanhun kabinetten. Eindelijk heeft met het beleid overgelaten aan die mensen die er wat van af kennen en moeit men zich niet met social distancing of quarantaines. Eindelijk! Want als er een homo universalis zou bestaan, dat is zijn beroep zeker politicus. Een notaris wordt minister van landsverdediging maar heeft nooit een leger van ver of dichtbij gezien. Een journalist wordt minister van financën om hetr gat in de begroting dicht te fietsen, en laat nog een groter gat achter. Jambon en Weyts zitten te klungelen over het onderwijs (open-dicht-toch open-dan maar dicht-zouden we wel...) maar heb jij gezien dan het schaamrood ze op de wangen komt? Ik niet!

Ik heb de indrik dat de politiek veel beter af is met minder politiek en meer wetenschap. En laat de ministers hun chauffeur om ... als alle niet-noodzakelijke verplaatsingen weer mogelijk zijn, her en der lintjes te gaan knippen!