6. nov, 2022

Niks zeggen is zich ook bemoeien

Het WK van de schaamte, zo mag je het circus dat binnen twee weken start in Qatar gerust noemen. Schaamte voor de frauduleuze toewijzing ervan, schaamte voor de bouw ervan en schaamte voor het stilzwijgen waarin voetbalbobo’s zich hier hullen.

Het “Wir haben es nich gewusst” van de Duisters na 1945 om in alle toonaarden te ontkennen dat ze iets van de holocaust afwisten, is het schaamlapje waarmee voetbalbonzen overal ter wereld hun weigering bedekken om de waarheid onder ogen te zien en te benoemen. En ook de spelers, die er het dikke geld gaan vangen, zwijgen, “sie wissen offensichtlich nicht dass…” er duizenden doden vielen bij de bouw van de voetbalstadia, dat de gastarbeiders er tot op de graat uitgebuit en uitgezogen worden, dat de hotels er sterren kweken op het zweet van moderne slaven uit India, Pakistan of elders uit het arme oosten.

“Wij houden ons ver van de politiek”, is dan het excuus, “dat is voor politici en niet voor sporters.” “Wij voetballen, beoordelen geen regimes. Sport staat boven de politiek”… en nog meer van die onzin.

Het voetbal heeft zich van zijn laagste kant laten zien: enkel de centen tellen, enkel het resultaat telt, enkel de sterren van de hotels waar ze logeren tellen. Dat er slaven zijn die ervoor werken en sterven, loopt, als water bij een eend, langs ze af.

Voor mij hoeft dit WK niet. Ik ga ook niet kijken, en betreur ten zeerste:
- dat niet-voetbal-minnende landgenoten gedurende een maand dat spelletje door hun strot geduwd krijgen, via alle mogelijke media die mekaar doodknijpen voor een primeur of exclusieve foto van Courtois in het zwembad
- dat voetballers niet willen (en een paar die niet durven) de sociale volkerenmoord voor de geboorte van dit wangedrocht van een WK aanklagen, na advies/bevel van hun bobo’s
- dat voetballiefhebbers hier staan te juichen voor een groot scherm zonder enige vorm van protest.
- dat de niet-voetballiefhebber zijn ganse TV-avond geslachtofferd ziet worden aan de schandelijke organisatie in Qatar.

Niks zeggen, beste voetbalbazen, is hier gewoon goedkeuren wat in Qatar gebeurt: op het veld en naast het veld. En goedkeuren … is zich bemoeien.