17. okt, 2022

Slachtoffer nummer twee

“Vandaag heb ik in het belang van de inwoners van Sint-Truiden beslist om mijn ontslag in te dienen als schepen en (waarnemend) burgemeester van de stad.” Het volgende slachtoffer van de riooljournalisten van Trudocs, van de inquisitie van de socialisten van Vooruit en van het onverdraagzame Belang van Limburg, dat zelfs politiek geïnspireerde kontlikkers een forum durft te geven, is gevallen. Ook Jelle Engelbosch geeft er de brui aan.

Zover en vooral “zo diep” in Sint-Truiden gevallen. Mensen tegen wie een onderzoek loopt of liep worden ongenadig afgemaakt, politiek vermoord op stalinistische wijze. Eerst Veerle Heeren voor een bagatel en voor dingen waarvoor zelfs nog geen vermoeden van schuld bestond. En nu haar vervanger nog voor hij de kans kreeg de eed af te leggen. Jelle Engelbosch, de valse beschuldigingen en de opzwepende pers, die hopelijk binnenkort haar naam kan veranderen in Trudocs, zo moe als koude pap, gooit net als zijn voorgangster de handdoek in de ring. Gejuich op de rode banken, de overwinning van de veroordeelden voor openbare dronkenschap, fraude, vluchtmisdrijf en vastheid in geschriften, zwaaien fier met de vlag van de overwinning op de vermaledijde christendemocratie en het nog meer verachte Vlaams nationalisme. Alhoewel beide partijen dikke vrienden kunnen zijn als ze de passe-partout zijn voor bestuursdeelname op alle mogelijke echelons.

Dat de pers zich laat meesleuren in een politieke afrekening zegt veel over de persvrijheid. Dat is blijkbaar de vrijheid om leugens te activeren, mensen kapot te maken, politieke afrekeningen te voltrekken. Veerle en Jelle werden het slachtoffer van deze vrijheid. Twee politici die Sint-Truiden naar een hoger niveau wilden en konden tillen, na de desastreuze 17 jaar door rood gedomineerde miskraam, verlaten het politiek toneel. Wat de enen als een politieke overwinning van formaat zullen etaleren is in feite een afrekening van het laagste niveau, het woord “politiek” onwaardig. Tenzij je Poetin ook nog een politicus zou willen noemen.

Jelle, ik heb je helpen"groot trekken", onze politieke ideeën liepen echter niet steeds synchroon, maar onder grote mensen is dat nooit een probleem. Maar jouw vertrek zadelt mij op met de levensgrote vraag: wie gaat het volgende slachtoffer zijn van deze niets of niemand ontziende heksenjacht?