2. sep, 2022

Tekst

Hilde Vautmans promoot Europees schoolprogramma voor fruit, groenten en melk met biologische appels aan schoolpoort

Jaarlijks loopt ons land honderdduizenden euros mis omdat de beleidsmensen geen werk maken van het Europees schoolprogramma waarbij aan de schoten zuivel en fruit aangeboden worden voor de leerlingen. Deze toestand hebben we als Keizerlijke Commanderie reeds bij vele Vlaamse excellenties van Gezondheid, Landbouw, Economie en Onderwijs aangekaart, met telkens de belofte "er werk van te maken". De Truiense schepen van Landbouw en Europarlementariër Hilde Vautmans wil er nu wel degelijk werk van maken.

Beginnend met melk in de jaren zeventig, heeft Europa een lange geschiedenis in het leveren van landbouwproducten aan schoolkinderen. Het huidige Europees schoolprogramma zet sinds 2017 in op voorlichting van kinderen over gezonde eetgewoonten en levensstijlen door fruit, groenten en melk op scholen aan te bieden. Hilde Vautmans, Europees Parlementslid en schepen van de stad Sint-Truiden, zet dit project mee in de verf door biologische appels uit te delen aan de kinderen van De Letterfant in Sint-Truiden. Ze doet dit om aandacht te vestigen op dit fantastische programma en vindt dat het absoluut verlengd moet worden na 2023.
 
Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Als lid van de Europese landbouwcommissie en schepen voor landbouw en fruitteelt in Sint-Truiden, heb ik enthousiast mijn schouders gezet onder deze gezonde actie. Het is een fantastisch Europees initiatief dat echt voor onze burgers is. Europa voorziet per schooljaar een budget van 250 miljoen euro. Voor België kwam dit neer op 2,9 miljoen euro voor groenten en fruit en 835.000 euro voor melk. Dit werd vanaf het schooljaar 2020 – 2021 verhoogd naar 3,4 miljoen euro voor groenten en fruit en 1,6 miljoen euro voor melk. Voor Vlaanderen, waar het programma ‘oog voor lekkers’ heet, betekent dit 1,8 miljoen euro voor groenten en fruit en ongeveer 900.000 euro voor melk. “
 
“Enerzijds leren de kinderen op deze manier over gezonde voeding, anderzijds zet het onze Europese landbouwproducten in de kijker, want de focus ligt op lokaal. Win-win dus! Daarom vind ik dit programma zo belangrijk en moeten we het verlengen. In Europa werden tot nu toe 240.000 ton aan fruit en groenten en 580.000.000 liter melk via dit programma uitgedeeld aan jaarlijks een twintigtal miljoen Europese kinderen, waaronder 420.000 in ongeveer 2.400 Belgische scholen. Voor Vlaanderen betekende dit in het schooljaar 2019 – 2020 zo’n 448.000 kg fruit en groenten en 132.000 liter melk in meer dan 1.200 scholen of voor ongeveer 252.000 leerlingen”, benadrukt Hilde Vautmans.
 
“Het huidige Europees schoolprogramma loopt nog tot 2023. Dat geeft ons nu de mogelijkheid om eventuele struikelblokken aan te pakken. De administratieve rompslomp is te hoog. Dat moeten we aanpakken. Maak het eenvoudiger voor scholen om hun aanvragen in te dienen. Vers, lokaal en gezond, dat is toch super voor onze kinderen! De deadline voor het indienen van de aanvraag loopt nog tot 31 oktober. Ik roep alle scholen op om hun aanvraag in te dienen”, besluit Vautmans.

Scholen die interesse hebben voor het project, nemen best contact op met de Truiense schepen.

Meer informatie: Hilde Vautmans +32 (0)478 66 28 32