12. mei, 2022

Wie wordt er beter van het ontslag van Beke? Enkel Leopoldsburg.

Er breekt een pandemie uit. Wie is verantwoordelijk? De minister van Volksgezondheid. Er sterft een kind in een crèche. Wie is verantwoordelijk? De minister van gezin. Er sterven veel senioren in de rusthuizen. Wie is verantwoordelijk? De minister van welzijn. Er gaan kinderen met een lege brooddoos naar school. Wie is verantwoordelijk? De minister van armoedebestrijding.

Is die man de oorzaak van één Covic-19 besmetting? Heeft die man de dood van dat kind veroorzaakt? Is er één senior gestorven in de rusthuizen door zijn schuld? En maakte hij persoonlijk die brooddozen leeg? Vier vragen met telkens NEEN als antwoord.

En toch stapt de minister van Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding op. Moe getergd door de sociale media, gedwarsboomd door zijn zogenaamde collega’s in de Vlaamse Regering. Verguisd in de pers door journalisten die steeds op zoek zijn naar een schuldige in plaats van naar de oorzaak.

En dan smijt je de handdoek. Ik begrijp Wouter Beke, een verstandig man die één fout maakte: zichzelf als partijvoorzitter tot minister bombarderen. Maar beleidsfouten? Ik zou graag eens een lijstje zien van die fouten waarop hij op een schandalige wijze afgerekend werd.

En dan spreekt men van “een gebrekkige communicatie”. Er is op dit ogenblik in onze mediageile maatschappij geen plaats meer voor hard werken achter de schijnwerpers? Je moet “mediatiek” zijn, je plannen, hoe prematuur ze ook zijn, hoe onrealistisch ze lijken, liefst zo controversieel mogelijk of stinkend naar sensatie, verkopen via de media. De stille werker wordt afgerekend op “wat hij te vertellen heeft” en niet “op wat hij gedaan heeft”. Media maken of vertrappelen mensen. Dat zagen we ook in mijn stad.

De andere factor zijn de sociale media, vergissing, de asociale media. De eerste de beste tooghanger verkoopt er zijn leugens en waanideeën als grote waarheden. Hoe vaak hoor je niet “Ik heb het gelezen op Facebook!” En meteen wordt hetgeen met een zatte of zotte kop geschreven is, evangelie. Maar hier zijn ook duistere krachten aan het werk, mensen, instellingen, politieke partijen, verkrampte politieke gebuisden, drukkingsgroepen en would-be ersatzjournalisten en andere ‘-docs’ om mensen te liquideren, mentaal te vermoorden in een taal die zelfs voor de geldende wetten strafbaar is. We maakten het nog mee in Sint-Truiden waar iemand, die zijn spuit te vroeg kreeg, aan het kruis genageld werd, op aanstoken van een veroordeeld ex-mandataris en met medeweten van honderden sympathisanten en/of politieke tegenstanders, die ervoor zorgden dat barbertje zou hangen.

Je moet als politicus vandaag de dag niet meer intelligent zijn, geen dossiervreter meer zijn, geen 24-urenwerkpaard. Neen, je moet een briljant communicator zijn, de media kunnen bespelen, je tegenslagen verkopen als overwinningen, liegen dat het een lust is, en blijven liegen tot de wind is gaan liggen en de asociale media verstommen.

Beste Wouter, daar ligt misschien je falen. Je was een briljant voorzitter, een goed minister op een o zo moeilijk departement, maar je had de media tegen, de gewone en de asociale. En misschien heeft de CD&V net iets te weinig influencers in haar midden om die media adequaat te bewerken of noem het te manipuleren. Want ook dat is een gedeelte van jouw falen: een nieuwe voorzitter die er nooit had mogen zitten, met het imago van een pompbak en het charisma van een doedelzak, baas geraakt door een West-Vlaamse staatsgreep. Van die kant kreeg je weinig openlijke steun, hij heeft je partij van “enerzijds-anderzijds” en het eeuwige compromis zonder eigen stellingen helemaal de strop omgedaan.

Dit had je niet verdiend. Maar Leopoldsburg zal er wel bij varen.