21. mrt, 2022

Wanneer begint de lente?

We denken vaak dat de lente op 21 maart begint. Maar dat is alleen bij uitzondering waar. De meeste lentes beginnen een dag eerder. Op 20 maart dus. Soms zelfs op 19 maart. Hoe zit dat? 

Verreweg de meeste lentes beginnen op 20 maart. Behalve die van 2044 en die van 2048. Die beginnen op 19 maart, zet dat maar vast in je agenda. De laatste keer dat de lente op 21 maart begon, was in 2011. Pas in de 22ste eeuw gebeurt dat weer een keer.

Wanneer de lente begint, is niet zomaar besloten in een of ander stoffig kamertje met wetenschappers of ambtenaren. De astronomische lente wordt bepaald door de stand van de aarde ten opzichte van de zon. Die verandert met de seizoenen. De lente begint op de dag dat dag en nacht bijna overal op aarde even lang zijn. Dat gebeurt twee keer per jaar. Die andere keer begint de herfst.

De lente begint niet altijd op dezelfde datum
Maar waarom begint de lente niet elk jaar op 20 maart? Dat komt omdat de aarde er niet precies 365 dagen over doet om zijn baantje om de zon te draaien en dus alle seizoenen te doorlopen. Hij doet er eigenlijk 365 dagen, vijf uur, 48 minuten en 45,1814 seconden over. Daardoor valt het begin van de astronomische lente elk jaar ongeveer 6 uur later. Een jaar duurt langer dan 365 dagen. Om te zorgen dat de lente niet steeds verder opschuift en we helemaal in de war raken, hebben we het schrikkeljaar ingevoerd. Het jaar duurt eens in de vier jaar één dag langer.

De meteorologische lente begint op een andere datum
Om het nog ingewikkelder te maken: als meteorologen het over de lente hebben, gaat het over de maanden maart, april en mei. De meteorologische lente begint dus elk jaar op 1 maart en eindigt op 31 mei.